Tänk på att idag är det halvdag och börsen stänger för vanliga ordrar 11:50 (anm det skall vara 12:50, jag hade nog inte riktigt öppnat ögonen imorse, sorry).
Börsen startade nedåt igår men vände sedan uppåt med stöd från uttalanden och händelser i USA (ovanligt va). När börsen stängde var det 0,7 procent upp på 707,3 punkter, alltså precis under motståndet vid 708 som har varit lite svårpasserat i ett par dagar. Omsättningen var ganska låg och slutade på 12,6 miljarder kronor.
Boliden var piggast av storbolagen och steg hela 6,2 procent och slutade på 50 kronor, det är en ganska hyfsad utveckling de senaste månaderna.
Bankaktier hade det lite kämpigare än övriga sektorer och Nordea hade det tuffast. Aktien backade 4,0 procent och stängde på 47,90. Swedbank och SEB rörde sig måttligt men Handelsbanken steg istället 3,8 procent till 138,50.
Vindkraftsbolaget Morphic backade hela 12,0 procent till 1,25 kronor, detta efter att Peter Enå, en av storägarna lämnat bolaget. Visst är det lite typiskt när nya branscher blommar upp från ingenstans att de efter kort tid drabbas av skandaler, ruffel och båg. Vestas är ett annat av vindkraftsbolagen som befinner sig i kris. Mitt råd är att omgående sluta med all konstgjord andning i form av bidrag till vindkraftsindustrin. Det ger helt fel signaler att satsa på vindkraft, den kommer aldrig att bli ett självbärande alternativ. Utan elcertifikat (enda sättet att få folk att köpa den dyra elen från vindkraftverk) skulle inte ett enda vindkraftverk kunna byggas. Detta är inget som kommer att bli bättre. Varenda vindkraftverk är som en jättelik elmotor i kostnad, är det värt att driva dessa vindmöllor med skattemedel för att få se de förpesta landskap och hav? Nej, självklart inte, men debatten är så snedvriden, försök få fram sakliga argument i pressen skall Ni se hur lätt det är…
Nu närmar sig Ericssons kvartalsrapport och Carl-Henric Svanberg är positiv då han meddelar att den svenska kronan hjälper bolaget att ta ”rätt sorts ordrar”, de stora.
OMXS30 låg hela dagen i en mindre och temporär konsolideringsformation, mellan 690-710 och stängde runt taket i kanalen, ovanför det glidande medelvärdet MA20. Histogrammet ligger precis runt nollstrecket och en vanlig dag hade jag sett för troligt att indexet vänder nedåt i konsolideringsformationen. Med USA:s positiva avslutning och det drag som åstadkommits i Japan genom att konstatera att ekonomin är sämre än vad alla tidigare trott, därför planeras nu ett tredje gigantiskt räddningspaket som skjuter upp börsen som en tivoliattrakation. Med anledning av detta tror jag snarare på ett test av motståndet runt 725 idag. I vilket fall som helst kommer jag inte själv att trejda idag då jag starkt misstänker att det kommer att bli en ”skvalpig dag” och alla som vet vad jag tycker om sådana dagar vet hur min dag kommer att se ut. Ni som väljer att trada håll koll på stödområdet 690-700 och motstånden 708, 714 och 725. Innan dessa bryts är det svårt att bestämma någon riktning. Idag kommer ju inte USA att visa vägen heller. Det kommer utan tvekan att bli en ”platt dag” utan styrning, stor risk att vi får se investerare stänga sina positioner och kanske får se en sättning nedåt istället.
I USA var det svårbedömt och det var den ena sektorn efter den andra som visade vägen. Den senare delen av handelsdagen var det dock teknikaktierna som var starkast, tätt följt av byggbolag. S&P 500 stängde 1,2 procent högre på 852, alltså precis över det kritiska motståndet vid 850. DJIA stängde 0,6 procent högre än i tisdags och teknikstarka Nasdaq var den piggaste av de tre indexen och avancerade hela 1,9 procent. Omsättningen var förhållandevis låg och 2,2 miljarder aktier bytte ägare, detta är en väldigt låg omsättning och kan förklara en del i varför den negativa nyheten om livförsäkringsbolagen (se nedan) blåste upp kurserna på det vis som vi fick se på eftermiddagen. Småhandlarnas volymer påverkar börsen mer inför långhelger, då de stora aktörerna håller på med annat… Efterbörsen i USA var stark och terminerna har i natt fortsatt uppåt, naturligtvis med draghjälp från Japan.
Att vi inte sett slutet på krisen ännu visar den stora uppgången för Livförsäkringsbolagen som steg rejält under onsdagen. Skälet till styrkan i sektorn beror på att det amerikanska finansdepartementet ska utöka stödet till en rad av de amerikanska livförsäkringsbranschen. Alltså ytterliga ett stort svart hål som skall fyllas med dollar. Snart kommer biltillverkarna igen…
Bankerna hade det kämpigare. Bank of America, Goldman Sachs och Citigroup föll tillbaks efter en hel del mummel om att de 1000 miljarder dollar som skulle hyfsa till balansräkningarna nu inte räcker. Det kommer snart ett positivt uttalande från FED eller administrationen, var så säkra. Nu skall de positiva tongångarna minska effekterna av de kvartalsrapporter som annars riskerar att lägga smolk i glädjebägaren.
En talesman för Obama-administrationen meddelade igår att presidenten skall träffa sitt ekonomiska team imorgon, fredag för att diskutera hur stresstesten för de 19 största bankerna fungerar. Kan den officiella versionen bli något annat än positiv? Nej, nu gäller det att prata sig varm för alla ”positiva tecken” så att vi kommer ur krisen…
Igår fick vi besked om att råoljelagren steg 6 procent mer än förväntat och räntorna sjönk något. Ericsson stängde något lägre än i Stockholm
Japan kan enligt premiärminister Taro Aso presentera ett stimulanspaket på 15.400 miljarder yen för att mildra en recession som är den största sedan andra världskriget. Det styrande partiet i Japan, LDP föreslår att 3 procent av BNP och är det trejde stimulanspaketet sedan september i Japan. Den kraftiga uppgången i Japan innebär att Nikkei nu noteras på noll, räknat från årsskiftet. Det ”positiva” beskedet från den Japanska regeringen att försöka få till ett tredje gigantiskt stimulanspaket får börserna att stiga i hela Asien.
– För övrigt tycker jag lite synd om Mona Sahlin som har otur med alla som omger henne. Hon som har så lätt för att prata så att folk förstår, ändå går det så dåligt för henne, kan det kanske vara så att hon inte förstår (bara en tanke…). Nu kallar sig moderaterna för ”Det nya arbetarpartiet” och har med sin politik i en av de största kristiderna någonsin plockat över massor med väljare även från sossarna. Kan det bero på att alla som har arbete faktiskt märker av att de får mer i plånboken och löften som ges inte är tomma ord? Vilket förtroende får man för en partiledare som ena stunden säger att man inte vill regera med kommunisterna, två dagar senare ångrar man sig för att det interna motståndet inom partiet blev för stort. En av sossarnas tidigare ståndpunkter att säga ”Ja” till kärnkraft har fått sig en knäck i sidan nu när man skall lyssna på lusekoftorna som driver primitiv ”avgasrörspolitik”, då säger Mona att vi skall byta ut kärnkraftsel till vindkraftsel. För det första, går det inte att producera vindkraftsel utan elcertifikat från kärnkraftverk. För det andra räcker inte den tillgängliga marken i Sverige till för att bygga ut vindkraften till mer än 7 procent av vårt elbehov 2030. Är detta ett land som någon vill bo i? Nej, det vet Mona, (kanske inte lusekoftorna och kommunistlasse). Mona vet utan att ha högst studieskulder i regeringen (det är andra skulder hon toppar listan bland regeringsmedlemmarna) att vi inte har några reella alternativ till kärnkraft och vattenkraft. Det vet oxå det svenska folket som nu är klart för att gamla kärnkraftverk skall ersättas med nya när de tjänat ut. Nu har Mona det besvärligt. Makten, eller att stå för sina och partiets värderingar? Makten förutsätter ett samarbete med minst MP och V, nu behöver hon även SD för att vara störst. Det är inte alltid lätt att försöka driva en populistisk politik.
– Enligt uppgifter i SvD Näringsliv tvingade Christer Elmehag vanliga tjänstemän på AMF Pension att flytta sina 33 miljoner i vintras. Stämmer det så visar det återigen vad det är för typ av människor som tillsätts i AP-fonder, pensionsstiftelser och till generaldirektörer när de egentligen borde få sparken…
– I Dagens Industri kan vi idag läsa om en elbil som sparar 35.000 kronor, men det förutsätter att elen inte kommer från vindkraftverk som subventioneras av elcertifikat från kärnkraftsverk och svenska folkets skattsedlar. Utan elcertifikat och gigantiska bidrag hade elproduktion från vindkraft inte varit möjlig (eller rättare sagt möjlig att köpa). Elen från vindkraftverk subventioneras med mer per KWh än vad kärnkraftsel kostar att producera. Utan bidrag och subventioner hade vindkraftsel varit 2-3 gånger så dyr som annan el. Det innebär i sin tur att det skulle kostat mer än dubbelt så mycket att köra med elbilen i ovanstående exempel…
Detta händer idag den 9:e april 2009, Skärtorsdag. OBS! Halvdag, börsen stänger redan klockan 13.00. Det innebär att den normala handeln stänger 12.50 (12.40 ur). BÖRS ÖVRIGT: – Köpenhamnsbörsen har stängt – Stockholmsbörsen stänger kl 13.00 – Den isländska börsen är stängd – Oslobörsen har stängt – Detaljhandel: månadsförsäljning Gap, Limited Brands, TJX, Wal-Mart – NSP Holding: presenterar försäljningssiffror för mars – RNB: presenterar försäljningssiffror för mars – Vostok Nafta: presenterar substansvärde EXKLUSIVE UTDELNING: – Kemira (0:25 EUR), Skåne-Möllan (11:00 kr), Uniflex (8:00 kr) STATISTIK: – Japan: maskinorder februari kl 1.50 – Tyskland: KPI (def) mars kl 8.00 – Nederländerna: KPI mars kl 9.30 – SCB: aktivitetsindex februari kl 9.30 – SCB: industriorder februari kl 9.30 – SCB: industriproduktion februari kl 9.30 – Storbritannien: PPI mars kl 10.30 – Irland: KPI mars kl 12.00 – Tyskland: industriproduktion februari kl 12.00 – USA: nyanmälda arbetslösa veckostatistik kl 14.30 – USA: handelsbalans februari kl 14.30 – USA: importpriser mars kl 14.30 CENTRALBANKER: – ECB: månadsrapport kl 10.00 – BOE: räntebesked kl 13.00 MAKRO ÖVRIGT: – Penningmarknaden stänger kl 12.00